"Kantaron Balı" Türkiye'de üretilen alışık olduğumuz bal üretiminde farklı üretilmesi yanı sıra tat farklılığı da olmaktadır. Guinness Rekorlar kitabında dünyanın en pahalı balı ünvanı ile yerini aldı.
Türkiye'de üretilen "Kantaron Balı" Guinness Rekorlar kitabına dünyanın en pahalı balı olarak girdi. Geleneksel bal üretiminden farklı üretilen Kantaron Balı 10 bin Euro yaklaşık 100 bin TL alıcı bulabiliyor.
Guinness Rekorlar kitabı'na giren Kantaron balı, koyu renkli ve keskin tadı bulunan bal ayrıca nadir bal türleri arasında yer alıyor. Yılda sadece bir kez hasadı yapılmaktadır. Şifa kaynağı bal Kantaron Balı diğer arı kolonilerinden uzakta deniz seviyesinden 2500 metre yükseklikteki mağaradan toplanmaktadır.
Guinness Dünya Rekorlar sitesinde 16 Mart'ta Kantaron balı "Dünyanın En Pahalı Balı" olarak resmi sitede yer aldı. Üretilen ballar Geleneksel yöntemlerden farklı üretilen balın kilosu 10 Bin Euro kadar çıkabiliyor.
İnsan yerleşimlerinden ve diğer arı türlerinden uzakta yetişen bal mağaradan toplanıyor. Diğer ballardan faklı olarak koyu renkli ve acı bir tadı olduğu belirtiliyor. Kantaron (Centauri) balı magnezyum, potasyum, fenol, flavanoid ve antioksidanlar bakımından yüksek tıbbi özelliklere sahip olduğu biliniyor.
Geleneksel yöntemlerden farklı üretilen bal ve arı bakımı nedeni ile bal üretimi zorlaştığı belirtiliyor. Geleneksel bal üretiminde hasat yılda 2 veya 3 defa olabilmekte ancak Kantaron (Centauri) balı yılda sadece bir kez hasadı yapılabilir.
Karışımın değerini ve kalitesini doğrulamak için Türkiye Bilim Kurulu Gıda Enstitüsü’ne gönderilen numunelerle sadece en kaliteli malzemenin hasat ediliyor.
Centauri Bal Kurucusu Ahmet Eren Çakır Bal için ifadelerini kullandı.
Gerçek bal marketlerde ve dükkanlarda satılamaz çünkü arılar asla doğal olarak insan tüketimi için tonlarca bal yapamaz. Bazıları bunun pahalı bir bal olduğunu söylüyor, ben ona dünya hazinesi diyorum.