Cep telefonlarının sağlığa zararları cep telefonlarının hayatımızın da yer alması ile önemli bir konu haline gelmektedir. Kullandığımız cep telefonları artık vazgeçilmez teknolojik ürün olmasının yanında hayatımıza bir çok kolaylık tanıyor.
Cebimize sığdırılan telefonların kullanım yaşı oldukça düşük çocuklara hatta bebeklere oynaması için verdiğimiz cep telefonlarının sağlığa zararları nelerdir? Mobil telefonların kullanımı artmaya devam ediyor ve gündelik hayatımızın parçası haline gelen telefonun insan sağlığına zararları nelerdir?
Cep Telefonları ve SAR Değeri
Sadece baz istasyonlarını cep telefonlarının da insan vücuduna zararlı olabileceği bir çok insan tarafından biliniyor. Cep telefonlarının yaydığı radyasyon uzun vadede bazı hastalıkları tetikleyebiliyor ve sebebi tam olarak kestirilemeyen hastalıkların doğmasına neden olabiliyor.
Mobil telefonlardan radyasyon yayma değerleri bulunuyor ve bu noktada SAR denilen bir kavram öne çıkmaktadır.
Türkçe karşılığı "özgül soğurma oranı" olarak çevrilebilecek "Specific Absorption Rate" kelimesinin kısaltılması ile SAR kavramı oluşmuştur. Genel olarak bu kavram cep telefonunun yaydığı radyasyon oranı şeklinde tanımlanabilir.
Bilim insanları SAR değerini 1 gramlık doku başına düşen değerler üzerinden ve W/kg birimiyle hesaplıyor. Amerika'da, Amerika Federal İletişim Komisyonu SAR değeri sınırı olarak 1.6 W/kg belirlenmiş.
Esasen bu değerin altı da zararlı ama bu değerin üzerine çıkılmasının daha ciddi etkileri olabileceği düşünülmüş. Bu nedenle bu ülkede SAR değeri en fazla 1.6 W/kg ile sınırlanmış.
Avrupa'da ise bu değer 10 gramlık doku üzerinden ölçülerek hesaplanıyor ve SAR değeri 2.0 W/kg üzeri telefonların satışına izin verilmiyor. Ülkemizde de genelde bu ölçütlere uyuluyor.
Tekrarlamak gerekirse SAR değeri 1.6 ve 2.0 W/kg değerlerinin altındaki cep telefonları vücuda zarar vermez demek yanlıştır, fakat bu değerlerin üzerindeki telefonlar insan sağlığına ciddi zararlar verir. Cep telefonu satın alırken SAR değeri 1.0 W/kg ve bunun altında olan telefonların tercih edilmesi yönünde.
Cep Telefonlarının Vücuda Verdiği Zararlar
Cep telefonları eğer yüksek SAR değerlerine sahipseler ve bilinçsiz kullanılırlarsa özellikle kalp hastaları ve hamilelere olmak üzere ciddi zararlar verebilir.
Kalp pili kullananlar veya kalp rahatsızlıkları kullanan kişiler cep telefonlarından ciddi şekilde etkilenirler.
Kişilerde kronik sağlık sorunları olmasa dahi kulak ve göz fonksiyonlarında bozulma, hafıza sorunları, baş ağrısı gibi rahatsızlıklara yol açar. Kronik yorgunluk, stres ve bağışıklık sistemi zayıflaması gibi etkileri de vardır.
Cep telefonlarının yaydığı radyasyondan ciddi derecede etkilenecek kesim şüphesiz ki hamilelerdir. Düşük riskinin artması, embriyo gelişiminin bozulması gibi risklerle karşı karşıyadırlar.
Cep telefonlarının uzun vadeli etkileri arasında kan hücrelerinin bozulması, kanser gibi ciddi sorunlar da bulunmaktadır.
Cep Telefonları Nasıl Kullanılmalı?
Her ne kadar sağlığa zararlı olduklarını biliyorsak da şimdilik biz bu teknolojik imkandan vazgeçemeyiz. Bununla birlikte cep telefonunu daha bilinçli kullanarak zararlarını daha aza indirgeyebiliriz.
Öncelikle çift hatlı telefonların SAR değerlerinin yüksek olduğunu unutmamalıyız.
Telefonla kulaklıkla konuşmak sağlık için daha faydalıdır. Çünkü radyasyon yayan cep telefonunu kulağa dayamak daha fazla zarar verecektir. Cep telefonundan yayılan sinyaller ilk çalmaya bağladığında en fazladır, bu nedenle telefon çalar çalmaz kulağa dayamamak gerekir.
Yatarken çok yakına koymamak, çalışırken mümkünse çekmece, çanta gibi yerlere telefonu koymak zararlarını azaltacaktır. Bitkilerin radyasyon emici özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle ev ve iş yerini süs bitkileri ile donatmak kısmen fayda sağlayacaktır.
Cep telefonlarının insan sağlığına zararlarından korunmak için düşük sar değeri olan mobil telefon veya gerekli önlemleri uygulamanız önerilir.